Podceňování programů a služeb HR se vrací jako bumerang

Tak lze shrnout poselství 22. mezinárodní HR konference, která proběhla počátkem dubna v Bejrútu a zabývala se možnostmi budování kapacit zaměřených na harm reduction i zlepšováním služeb v této oblasti. Jde o aktuální téma, protože navzdory tomu, že HR již tvoří nedílnou součást oficiální národní protidrogové strategie většiny států, jsou tyto služby stále podceňovány a potýkají se s řadou praktických problémů.

Zajímavá byla mj. debata probíhající na mítingu uspořádaném sítí AHRN (The Asian Harm Reduction Network). Ikdyž se hovořilo zejména o zkušenostech s HR službami v asijských zemích, které se potýkají s až třicetiprocentním nárůstem HIV mezi injekčními uživateli (což je přičítáno mj. právě bezútěšnému stavu HR programů), diskuze ukázala řadu problémů, které znají i odborníci na HR z dalších regionů.

Diskutující se shodli, že klíčovým faktorem pro zvyšování účinnosti HR je role občanské společnosti v národní protidrogové strategii, účast neziskového sektoru v navazujících praktických programech a službách a také jejich cílevědomá harmonizace a koordinace, která zaručí synergii efektů. Jedině tak lze zamezit plýtvání silami a především značně omezenými finančními zdroji.

Harmonizace se přitom musí týkat jak všech linií protidrogové politiky, tak také souvisejících oblastí, a to včetně veřejného zdraví a zdravotnického systému. Jak ukazují aktuální data z některých asijských zemí, chybějící harmonizace zdravotnické a protidrogové politiky a programů má velmi nepříznivý dopad právě na systém veřejného zdraví. Občanům těchto států budou politici jen obtížně vysvětlovat, proč kvůli nedostatku HR programů jako součásti prevence HIV došlo mezi injekčními uživateli drog k 20-85% nárůstu viru HIV, což velmi zatíží zdravotnický systém.

Více na stránkách Medical News Today.

Přehled dalších článků

Neupatlaný kompromis. Vznikají pravidla pro nové psychoaktivní látky

Zdroj: Zdravotnický deník | 10. 4. 2024 |

Přelomová rezoluce OSN poprvé zahrnuje přístup harm reduction

Zdroj: Zdravotnický deník | 3. 4. 2024 |

Racionální politika závislostí: chránit děti, kuřákům nabídnout alternativy

Zdroj: Zdravotnický deník | 21. 3. 2024 |

1 2 3 4 5 ... 154 další >