Portugalsko: Rozhodnutí dekriminalizovat užívání drog a podporovat léčbu bylo správné

Zdroj: The Associated Free Press | 14. 7. 2011 |

Portugalští zdravotničtí odborníci konstatují, že rozhodnutí dekriminalizovat užívání drog a podporovat léčbu drogově závislých, které země učinila před deseti lety, bylo správné. "Není pochyb o tom, že závislost u nás klesla," řekl Joao Goulao, ředitel Úřadu pro drogy a drogové závislosti, na tiskové konferenci konané při příležitosti 10. výročí platnosti zákona. Počet závislých považovaných za "problematické", tj. těch, kteří opakovaně užívají "tvrdé" drogy a nitrožilních uživatelů, klesl o polovinu od roku 1990, kdy jich bylo odhadem 100 000. Goulao, který je lékař, připomněl, že i další faktory sehrály svou roli. "Tento vývoj nelze přičíst jen dekriminalizaci, ale souhře politiky, léčby a snižování rizik." Portugalský holistický přístup vedl rovněž ke dramatickému snížení infekcí u intravenózních uživatelů a k výraznému poklesu drogových trestných činů, dodal.

Zákon, který vstoupil v platnost 1. července 2001, užívání drog nelegalizoval, ale uživatele přistižené se zakázanými látkami přiměl předstoupit před speciální adiktologické poroty spíše než před trestní soud. Tyto poroty, složené z psychologů, soudců a sociálních pracovníků, pak každému na základě specifik jeho případu doporučily příslušné opatření s přihlédnutím k tomu, zda jde o příležitostného či o problémového uživatele drog. Z téměř 40 000 lidí, kteří jsou v současné době v léčbě, "je naprostá většina problémových uživatelů v systému, který s nimi nezachází jako s delikventy, ale jako s nemocnými lidmi", řekl Goulao.

Zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA) konstatuje, že Portugalsko se touto otázkou zabývá "věcným a inovativním způsobem". Statistiky užívání drog v Portugalsku jsou obecně "nižší než evropský průměr a mnohem nižší než u jeho jediného evropského souseda, Španělska", stojí rovněž ve zprávě. "Změny, které byly v Portugalsku provedeny, poskytují zajímavou příležitost studovat možné účinky před dekriminalizací a po ní."


Více zde.

Přehled dalších článků

Neupatlaný kompromis. Vznikají pravidla pro nové psychoaktivní látky

Zdroj: Zdravotnický deník | 10. 4. 2024 |

Přelomová rezoluce OSN poprvé zahrnuje přístup harm reduction

Zdroj: Zdravotnický deník | 3. 4. 2024 |

Racionální politika závislostí: chránit děti, kuřákům nabídnout alternativy

Zdroj: Zdravotnický deník | 21. 3. 2024 |

1 2 3 4 5 ... 154 další >