Pařížany rozděluje pohled na šlehárny

Zdroj: Le Monde | 27. 3. 2013 |

Otevření místnosti pro aplikaci drog chystá radnice 10. pařížského obvodu v blízkosti Severního nádraží. Zařízení, známé jako „šlehárna“, se podle deníku Le Monde připravuje v lokalitě s vysokou koncentrací narkomanů, a to v rámci pilotního projektu sdružení Gaia. Projekt zahrnuje i Marseille, Bordeaux a Toulouse.

Vzhledem k citlivosti tématu představil 27. 3. obyvatelům lokality záměr radnice přímo starosta městské části. Setkal se s rozporuplnými reakcemi. Řada rezidentů projevila strach ze zvýšení bezpečnostních a zdravotních rizik, poukázala na nezákonnost podpory užívání drog, na negativní vliv na cenu nemovitostí apod. Zejména mladší obyvatelé ale označili argumentaci radnice za racionální a perspektivní: Narkomany nelze jen vyhánět z jedné části města do druhé a nechat je na pospas ulici; je třeba hledat nové způsoby, jak pomoci současně jim i rezidentům. A to je úkol především pro lokální orgány.
Le Monde upozorňuje, že se věc může stát politickým tématem francouzských komunálních voleb v roce 2014.
 
V Praze v poslední době otevřel téma aplikačních místností pro drogově závislé mj. náměstek pražského primátora Ivan Kabický; reakce radnic městských částí Prahy však byly vesměs odmítavé (více zde).
 

Přehled dalších článků

1 2 3 4 5 ... 153 další >