Drogy v Praze: Otázka politikům před volbami

Zdroj: Aleš Herzog | 6. 10. 2014 |

Oslovili jsme politiky na téma jejich záměrů v oblasti drog. Z oslovených stran reagovaly pouze KSČM, ČSSD a TOP 09 a Hnutí pro Prahu (SPROP). Nereagoval Úsvit, ODS, Strana zelených a ANO. Kromě stran obecně jsme oslovili speciálně také lokálního politika Karla Šplíchala, který na plakátech v Nuslích slibuje vyhnání narkomanů od škol.

Otázka: Jaké jsou aktuální problémy v oblasti zneužívání návykových látek v Praze a jejich možná řešení, která budete prosazovat?

Marta Semelová, KSČM: Nejen v Praze je problém užívání návykových látek velmi závažný. Varující jsou údaje, z nichž vyplývá snižující se věk uživatelů. Proto považuji za velmi důležitou prevenci. V zájmu úspěšného působení by měly koordinovaně postupovat školy a další vzdělávací instituce, zdravotnické a sociální organizace, bezpečnostní složky, kulturní zařízení, média ad. Zakázat chceme reklamu na alkoholické a tabákové výrobky.Výrazněji chceme podpořit terénní práce mezi drogově závislými a bezprostředně ohroženými, stejně tak, jako doléčovací centra. Zaměřit se chceme na odhalování a trvalé potírání drogové dealerské sítě.

Petr Dolínek, ČSSD: V Praze opakovaně stoupá počet osob užívajících a na návykových látkách  závislých. Za jedno z řešení považuji posílení efektivní sítě služeb poskytovaných těmto osobám. Zároveň nelze opomíjet také roli primární prevence v dané oblasti, kterou nyní vnímám obecně jako nedostačující. 

Karel Šplíchal, ČSSD Praha 4: Na tuto otázku nelze odpovědět stručně. Odpovědi na Vaše otázky jsou obsaženy podrobně v koncepčním a obsáhlém materiálu Protidrogová politika hlavního města Prahy na období 2014 až 2020, který tvořily a připomínkovaly desítky odborníků v této oblasti, a který schválilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy usnesením č. 37/24 ze dne 27. 3. 2014.
Z mého osobního pohledu občana a zastupitele městské části je největším problémem s aplikací drog spojená další trestná činnost v širším okolí, krádeže v obchodech, napadání občanů, hygienická rizika. Četné podněty občanů hovoří samy za sebe. Tyto problémy s narkomany narůstají do rozměrů, které občané žijící v daných lokalitách, již nejsou ochotni akceptovat.
V rámci řešení kladu akcent především na primární prevenci, to znamená, aby mladí lidé drogy nebrali, aby třeba více sportovali.

TOP09 Praha: Prioritou je účinná spolupráce sociálních pracovníků obcí s neziskovým sektorem, který je klientům obvykle nejblíže a umí s nimi účinně pracovat. Prosazujeme stavbu tzv. „šleháren“, v této oblasti jsme vyvinuli iniciativu, která ale naráží na nesouhlas městských částí. Ty odmítají mít tyto objekty ve svých katastrech. Povedeme jednání, která povedou k vyřešení současné patové situace.

Mgr. Radka Hrstková, SPROP: Připravíme novou městskou koncepci prevence kriminality a podpoříme preventivní aktivity zaměřené na pouliční kriminalitu, na kriminalitu mládeže a násilí páchané na seniorech. Přispějeme tak k zajištění většího pocitu bezpečí ve městě, zejména cestou prosazování účinného systému prevence kriminality a sociálně patologických jevů. Podpoříme preventivní programy v mateřských a základních školách a klubech pro seniory.

Připravil Aleš Herzog (individualniplanovani.cz).

Přehled dalších článků

1 2 3 4 5 ... 153 další >